Rókák kóborolnak Vácon

2011.11.29. 15:09 Módosítva: 2011.11.29. 16:30

Rókák kóborolnak Vác belterületén – olvasható a város honlapján közzétett felhívásban.

A közlemény szerint az állatok "csapdázása, kilövése a fokozott balesetveszély miatt nem lehetséges", ezért arra kérik a lakókat, hogy az esti órákban fokozottan figyeljenek környezetükre. Arra is felhívták a váciak figyelmét, hogy a szemetet lezárt zsákokba tegyék, mert a rókák gyakran a tárolókban keresnek élelmet.

Ön is látta?

Írjon vagy küldjön fotót, ha Ön is találkozott a fenevadakkal!

"A helyzet orvoslására a Polgármesteri Hivatal minden rendelkezésére álló eszközt igénybe vesz" – zárul a közlemény.

Nem lövik ki őket

Szikora Miklós, Vác főmérnöke azt mondta: nagy dilemmát okoz a polgármesteri hivatal számára a város belterületén egy ideje kóborló rókák elriasztása vagy befogása, mert korábban nem volt példa arra, hogy a környező ligetes, erdős részekről bemerészkedtek volna ezek az állatok a házak közé.

Hozzátette, hogy a lakossági bejelentések szerint 4-5 róka kóborolhat az utcákon, a lakótelepeken ugyanúgy megjelentek, mint a belvárosban. Valószínűleg a települést övező ligetes, erdős részekről "vándoroltak" Vác belsejébe, élelmet keresve.

"Épp az eset egyedi volta miatt okoz fejtörést, hogy mit lehetne tenni, annál is inkább, mert a balesetveszélyes megoldások (például a kilövés) szóba sem jöhetnek – hangsúlyozta Szikora Miklós. Mint mondta, felvetődött, hogy kutyás vadászok járőröztetésével riasszák el a rókákat, esetleg ketreces csapdákat állítsanak fel, bár félő, hogy ezek a csapdák eltűnnek. A hivatal tervei között szerepel még, hogy a rókák természetes élőhelyére kihelyezett élelemmel, úgymond direkt etetéssel igyekezzenek ottani "maradásra" bírni az állatokat. Egyelőre nincs döntés – mondta a főmérnök. Szikora Miklós kitért arra: a rendelkezésre álló információk szerint a Vác belsejében kóborló rókák nem veszettek, mégis jobb elkerülni őket.

A vörös róka (Vulpes vulpes) a legelterjedtebb szárazföldi ragadozó. Alkalmazkodó-képessége egészen kiváló: ahogy természetes élőhelyei beszűkültek, úgy költözött be a településekre és a mezőgazdasági termőterületekre, írja a Wikipédia.