Robbanás történt egy minibuszban Bahreinben

2011.12.04. 08:15

Robbanás történt egy minibuszban Bahrein fővárosában, a brit nagykövetség közelében, közölte a bahreini belügyminisztérium szombat éjjel. Egy nyilvános parkolóban történt az eset. Személyi sérülés nem történt, s komolyabb anyagi károk sem keletkeztek.

A rendőrség lezárta a körzetet. Az Öböl menti ország nagyon megszigorították a biztonsági intézkedéseket, miután februárban, tunéziai és egyiptomi ihletésre, a lakosság többségét alkotó síiták fellázadtak és tüntetéseken követeltek több demokráciát és jogaik bővítését a szunnita uralkodó családtól.

A tüntetések elleni fellépést kivizsgáló független bizottság másfél hete nyilvánosságra hozott jelentésében kimondta, hogy a hatóságok túlzott és igazságtalan erőszakot alkalmaztak a demokráciát követelő mozgalom leverésekor. A testület ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra, hogy a tavaszi események mögött Irán állt volna, mint ahogy arra sem, hogy a segítségül hívott külföldi, alapjában szaúd-arábiai katonaság visszaéléseket követett volna el. A bizottság azt javasolja, hogy vizsgálják fölül az ellenzéki vezetőkre kiszabott súlyos büntetéseket, és vezessenek be reformokat a királyságban.

A bahreini kormány válaszul azonnal bejelentette, hogy jogosnak tartja a bírálatot, a sziget uralkodója, Hamad bin Isza Ál Halífa király pedig egy ünnepélyes nyilatkozatban megígérte a nemzeti egység helyreállításához szükséges átalakítások végrehajtását.