Rehabilitálhatják a gázoló tűzoltót

2004.11.16. 09:55
Nem kizárt, hogy visszakerülhet szolgálati viszonyába az a tűzoltó, akit egy halálos baleset miatt szereltek le a Tűzoltóságtól. Hoppál András volt tűzoltó főtörzsőrmester 2001. május 30-án Szolnokon, tűzesethez vonulás közben vált részesévé egy három halálos áldozattal járó balesetnek. Mivel a hármas tragédiát a bíróság megítélése szerint ő okozta, ezért őt felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték. A szolgálati törvény értelmében ráadásul méltatlanná vált a hivatására, így a múlt szerdán megszüntették a szolgálati jogviszonyát.

A napokban azonban tűzoltók egy csoportja petíciót juttatott el Lamperth Mónika belügyminiszterhez, Hoppál András "rehabilitálása" ügyében. A törvény szerint ugyanis a belügyminiszter saját hatáskörben jogosult a szolgálati viszony visszaállítására. Lamperth Mónika ezért a petíció kapcsán arra kérte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, hogy igen alaposan vizsgálja ki az eset körülményeit.

A vizsgálat végső eredményéről, és a belügyminiszter ezt követően meghozandó döntéséről a Belügyminisztérium - közleménye szerint - haladéktalanul értesíteni fogja a sajtót és a közvéleményt.