Beáta, Izolda, Lea
8 °C
20 °C

Ételmérgezés Egerben: 55 beteg

MTI
2004.11.22. 14:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Ötvenöten jelentkeztek ételmérgezéses tünetekkel hétfőn délig az egri háziorvosoknál azok közül, akik pénteken a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság épületében található menzán ebédeltek. Egy 10 éves kisfiút és egy 30 éves férfit kórházba kellett szállítani, hogy a kiszáradás megelőzése érdekében infúziót kapnak. A népegészségügyi szolgálatot szombaton este tájékoztatta az orvosi ügyelet a sorozatos megbetegedésről és vasárnap reggel már meg is tartották a menzán a helyszíni vizsgálatot.

A konyhán talált ételmintákat leoltották, mikrobiológiai vizsgálatuk 48-72 órát vesz igénybe. Pénteken máglyarakás is szerepelt desszertként a menün. Ebből 80 adagot készítettek a konyhán és valamennyi el is fogyott. A betegek, mindannyian ezt az ételt választották.

A konyhán élelmiszerhigiéniai szabálytalanságot nem találtak, a máglyarakás készítéséhez használt tojásnak a héját lefertőtlenítették. Ugyanakkor a betegeknél jelentkező tünetek, a 39 fokos láz és a folyamatos hasmenés szalmonellafertőzésre utalnak. A fertőzés lappangási ideje 3-5 nap, így elméletileg lehetségesek újabb megbetegedések. A vizsgálat idejére az étterem működését felfüggesztették.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!