Ötödével nőtt az ittasan okozott balesetek száma

Index, MTI
2004.11.29. 12:26
Jelentősen, közel ötödével nőtt az ittasan okozott balesetek száma az év első három negyedévében, az előző esztendő azonos időszakához képest - áll a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett legfrissebb jelentésében. A legnagyobb mértékben, több mint negyedével, a közép-magyarországi és a dél-alföldi régióban emelkedett az ittasan okozott balesetek száma. A leggyakrabban a segédmotor-kerékpárosok vezettek ittasan.

Az év első kilenc hónapjában az országban 15 276 olyan baleset történt, amiben valaki megsérült, ezek öt százaléka halállal végződött. E balesetekben összesen 21 252 ember sérült meg, közülük 927 belehalt sérüléseibe - ez huszonkilenccel kevesebb mint tavaly ilyenkor. A balesetek száma minden régióban növekedett, a Nyugat-Dunántúl kivételével, ahol nem változott. A legnagyobb mértékű - közel tizenöt százalékos - növekedés Észak-Magyarországon volt.

A balesetek tizenhét százalékában gyalogost gázoltak, és az ilyen esetek nyolc százaléka halállal végződött. A balesetek túlnyomó részét személygépkocsi-vezetők okozták. A gyalogosok nyolc százalékban voltak okai a balesetnek.