Hegymászót mentettek a mentők

MTI
2004.12.01. 21:49

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a civil szerveződésű barlangi mentők együttműködésében sikerült megmenteni egy 40 év körüli férfi életét, aki hegymászás közben lett rosszul - mondta az MTI-nek Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerdán.

Elmondta: a bajba jutott férfi fél három körül telefonált a mentőszolgálathoz, hogy Pilisszentkereszt mellett egy sziklás barlang közelében rosszul lett, és infarktusra gyanakodott állapotának megítélése közben. A szóvivő közölte: a mentőszolgálat egy rohamkocsival azonnal kivonult a helyszínre. Felmásztak a beteghez és elkezdték az életmentést, de nem tudták lehozni az infarktus-veszélyben lévő férfit a sziklás terepről, ezért értesítették a barlangi mentőszolgálatot.

A barlangi mentők hamarosan a helyszínre érkeztek, speciális eszközökkel fél óra alatt "valóságos kötélpályát" alakítottak ki, végül lehozták a súlyos állapotban lévő férfit. A beteg állapota jelenleg stabil, az Irgalmas-rendi Kórház kardiológiai osztályán kezelik. Győrfi Pál kiemelte: "ez az eset is szép példája az állami és a civil mentők lelkiismeretes együttműködésének".