Valószínűleg megsérült az ellopott Madonna

Index, MTI
2004.12.16. 14:37

Edward Munch norvég festő idén nyáron Oslóban elrabolt festményei - a Sikoly és a Madonna - közül legalább egy súlyosan megrongálódott vagy teljesen elpusztult - számolt be a múlt hétvégén a norvég főváros "bűnöző köreire és művészekre" hivatkozva a "VG" című lap. A rendőrség szóvivője megerősítette, hogy rendelkeznek hasonló, de teljességgel bizonyítatlan értesülésekkel.

A két világhírű olajfestményt augusztus 22-én rabolták el a látogatók szeme láttára az oslói Munch Múzeumból, és azóta nyomuk veszett, bár arra utaló jelek vannak, hogy a képek még Norvégiában vannak. Állítólag a képkeret eltávolítása következtében főleg a Madonna szenvedett súlyos károsodást a rablók menekülése közben - írja egy alvilági forrásra hivatkozva a napilap. A két ismeretlen elkövető és megbízóik eddig már különböző követelésekkel álltak elő a festmények visszaadása fejében.

Az oslói rendőrség a múltban többször is derűlátóan nyilatkozott a nyomozás várható eredményességéről. A nyomozást vezető Iver Stensrud szerint az elkövetőket a norvég szervezett alvilágon belül már hosszabb ideje lokalizálták. A rendőri akció időpontját attól teszik függővé, hogy miként lehetne a két festményt lehetőleg sértetlenül visszaszerezni.