Több mint ötven gyanúsított a biztosítási csalásban

2004.12.20. 13:35
Ötvennél is többen segítették a biztosítási csalókat. Egy 46 éves budapesti férfit és egy 33 éves nő ellen indítottak eljárást annak a biztosítási csalássorozatnak a kapcsán, melyben fiktív balesetek után vettek fel pénzt a biztosítótól. Az ügyben egy biztosítótársaság tett feljelentést - akkor még ismeretlen tettes ellen.

A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy a mintegy ötven főből álló csoport szervezetten hajtotta végre a csalásokat, melyekben fiktív balesetekről adtak be kárigénylést a biztosítóhoz, amely ki is fizette a feltüntetett pénzösszeget. Ehhez - egyébként büntetlen előéletű - rendkívül szegény embereket vettek rá arra, hogy papíron nagy értékű autókat vegyenek a nevükre. A gépjárműveket sérült alkatrészekkel szerelték fel, illetve sokszor a fiktív baleseteket "duplikálták". Az elkövetők ezután elkészítették a csaláshoz szükséges baleseti és egyéb biztosítási okmányokat, és ezeket adták be a biztosítónak.

A most előállított 46 éves karosszéria-lakatost őrizetbe vették, 33 éves társa ellen szabadlábon hagyása mellett folyik a nyomozás - csalás miatt. Rajtuk kívül 20 fő ellen indított eljárást a rendőrség, de további 40 személy gyanúsítható még az ügy kapcsán.