Árpád
-2 °C
9 °C

Vádemelés negyven évvel ezelőtti hármasgyilkosságért

MTI
2005.01.07. 17:07

Őrizetbe vették egy három polgárjogi aktivista negyven évvel ezelőtti meggyilkolásával kapcsolatos per egyik egykori vádlottját Missisippi amerikai szövetségi államban - vált ismertté pénteken. A két fehér és egy fekete aktivista 1964 nyarán a fekete szavazópolgárok regisztrálásában segédkezett a déli államban, amikor egy földúton megtámadták, összeverték és lelőtték őket.

Holttestüket hetekkel később találták meg elföldelve. Ezt az esetet dolgozta fel az 1988-ban forgatott Lángoló Mississippi című amerikai film Gene Hackman és Willem Dafoe nagyszerű alakításával. A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) a Ku-Klux-Klan fajüldöző titkos társaságot sejtette a háttérben. Edgar Jay Killen prédikátort, a Ku-Klux-Klan ismert tagját az esettel kapcsolatban 1967-ben, három évvel a gyilkosságok után 18 másik vádlottal együtt polgári jogi jogsértések címén állították bíróság elé.

Akkor hét vádlottat többévi börtönre ítéltek, Killent azonban az esküdtszék határozatképtelensége miatt végül felmentették. Az FBI 2000-ben nyilvánosságra került titkos dokumentumai arra utalnak, hogy Killen volt a támadók vezetője. A nyolcvanéves Killent most háromrendbeli gyilkosság miatt állították elő.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.