Vádemelés negyven évvel ezelőtti hármasgyilkosságért

MTI
2005.01.07. 17:07

Őrizetbe vették egy három polgárjogi aktivista negyven évvel ezelőtti meggyilkolásával kapcsolatos per egyik egykori vádlottját Missisippi amerikai szövetségi államban - vált ismertté pénteken. A két fehér és egy fekete aktivista 1964 nyarán a fekete szavazópolgárok regisztrálásában segédkezett a déli államban, amikor egy földúton megtámadták, összeverték és lelőtték őket.

Holttestüket hetekkel később találták meg elföldelve. Ezt az esetet dolgozta fel az 1988-ban forgatott Lángoló Mississippi című amerikai film Gene Hackman és Willem Dafoe nagyszerű alakításával. A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) a Ku-Klux-Klan fajüldöző titkos társaságot sejtette a háttérben. Edgar Jay Killen prédikátort, a Ku-Klux-Klan ismert tagját az esettel kapcsolatban 1967-ben, három évvel a gyilkosságok után 18 másik vádlottal együtt polgári jogi jogsértések címén állították bíróság elé.

Akkor hét vádlottat többévi börtönre ítéltek, Killent azonban az esküdtszék határozatképtelensége miatt végül felmentették. Az FBI 2000-ben nyilvánosságra került titkos dokumentumai arra utalnak, hogy Killen volt a támadók vezetője. A nyolcvanéves Killent most háromrendbeli gyilkosság miatt állították elő.