Egy év alatt közel fél métert nőtt a Balaton vízszintje

MTI
2005.01.12. 08:27
Egy év alatt 41 centiméterrel nőtt a Balaton vízszintje, a mostani, 74 centiméteres vízállás 4 centiméterrel haladja meg a szabályozási sáv alsó határát - közölte Hanga Csaba, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Balatoni Kirendeltségének vezetője az MTI-vel.

A kedvező vízállás-változás elsősorban az átlagot meghaladó éves csapadékmennyiségnek köszönhető - mondta a szakember. Hozzátette: emellett az elmúlt években vizet sem eresztettek le a tóból.

Az előrejelzések szerint a következő hónapokban a csapadék mennyisége átlagos lesz, ezt figyelembe véve a hidrológiai előrejelzés szerint az elkövetkező fél évben a Balaton vízállása várhatóan megfelelő szintű lesz - mondta Hanga Csaba. Emlékeztetett: a Balaton vízszintje az utóbbi években 2003 októberében volt a legalacsonyabb, akkor 23 centimétert mértek. Ennek kapcsán felmerült a vízpótlás szükségessége, tanulmányok is készültek, ám a szakemberek úgy vélekedtek: nincs szükség ilyen megoldásra, a vízszint emelkedni fog.

"Az akkori szakvélemények most beigazolódtak" - jegyezte meg a kirendeltség vezetője, hozzátéve: a Balaton vízminősége akkor is kifogástalan volt, és most is az.