Földrengések után cunamipánik Ecuadorban

MTI
2005.01.21. 02:16
Hatalmas pánikot váltott ki a lakosság körében csütörtökön Ecuadorban három kisebb erejű földrengés, mert az emberek azt hitték, hogy pusztító erejű szökőár követi a földmozgásokat, jelentette a dél-amerikai ország geofizikai intézete. A Richter-skálán mérve 4,6-os, 4,3-as és 4,9-es fokozatú a helyi idő szerint a déli és koradélutáni órákban bekövetkezett rengések azonban még csak anyagi károkat sem okoztak.

A rengések epicentrumai Manta tengerparti településtől nyugatra 60, Quitótól, a fővárostól pedig délnyugatra 260 kilométerre tengerfenék alatt voltak. Mantában, amint a helyi rádió említést tett a rengésekről, több tucatnyian rohantak ki házukból. A 200 kilométerre északra lévő Esmeraldasban is hasonlóan reagáltak a helybeliek a földmozgások hírére.

Alexandra Alvarado, a geofizikai intézet munkatára elmondta: a Délkelet-Ázsiában karácsonykor bekövetkezett gyilkos erejű szökőár után az ecuadori közszolgálati rádió és televízió arra figyelmeztette az ország tengerparton élő polgárait, hogy hasonló esett a Csendes-óceán dél-amerikai partjainál is megtörténhet. A geofizikusnő azonban utalt arra, hogy a mostani rengéssorozatnak legalább 7,5-ös erősségűnek kellett volna lennie ahhoz, hogy cunamit gerjesszen.