Judit
3 °C
6 °C

Madárinfluenza elleni oltást fejlesztettek ki Kínában

MTI
2005.02.07. 06:27
Kínai tudósok olyan madárinfluenza elleni védőoltást fejlesztettek ki szárnyasok és emlősök számára, amely megvédi a szervezetet a halálos betegségtől és elősegíti a madárinfluenza-vírus terjedésének megakadályozását - jelentette hétfőn egy kínai lap.

A China Daily című újság beszámolója szerint az új vakcina képes elvágni a fertőzés terjedésének egyik kulcsfontosságú láncszemét. A laboratóriumi kísérletek szerint a ludak és kacsák szervezete a védőoltás beadása után három héttel már képes védekezni az - emberre is igen veszélyes - H5N1 vírusfajtával szemben. Az új vakcina legalább tíz hónapra védelmet biztosít az állatoknak a madárinfluenzával szemben, négy hónappal hosszabb időre, mint az eddig létező védőoltások.

A madárinfluenza miatt Ázsiában tavaly szárnyasok milliói pusztultak el, vagy estek kényszervágás áldozatául a betegség terjedésének megakadályozása érdekében.

A H5N1 vírusfajta 45 emberéletet is követelt az elmúlt egy évben, beleértve azt a 13 személyt is, akik Vietnamban idén vesztették életüket. Az áldozatok többsége szárnyasoktól kapta el a fertőzést. A szakértők mindazonáltal tartanak attól, hogy a vírusnak esetleg olyan változata is kialakulhat, amely az emberről is könnyen tovaterjedhet, súlyos járványt idézve ezzel elő.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!