Bomba robbant egy olasz templomban

MTI
2005.03.13. 14:15
Pokolgép robbant vasárnap az észak-olaszországi Treviso körzetében, Motta di Livenza egyik templomában, két embert sebesítve meg. Az ANSA olasz hírügynökség meg nem nevezett rendőrségi forrásokat idézve arról számolt be, hogy valószínűleg az elmúlt évtized gyanús észak-olaszországi robbantásairól "olasz Unabomber" néven elhíresült ismeretlen állhat a merénylet mögött. Unabomber tucatnyi kisebb pokolgépet robbantott az északolasz vidékén 1994 óta, de eddig nem lelték nyomát a hatóságok.

A Motta di Livenza település katolikus templomában az egyik eletromos kandeláberbe rejtették a robbanószerkezetet. A vasárnapi szertartás végén, 11 óra tájban egy hatéves kislány próbálkozott kétszer is a kandeláber bekapcsolásával, majd egy asszony sietett a segítségére, ekkor robbant a pokolgép. A detonáció kezén és szemén sebesítette meg a kislányt, akit helikopterrel szállítottak a trevisói kórházba. A világítószerkezet bekapcsolásával próbálkozó asszony is megsebesült, míg egy másik sokkot kapott a robbanástól.

Az amerikai "elődjére" - az FBI által körözött Theodor John Kaczynski professzorra - nagyban hasonlító olasz Unabomber neve néhány hónappal ezelőtt ismét a sajtó címoldalára került, miután egy hatástalanított, gyermekjátékba helyezett pukkancs készítését tulajdonították az ismeretlennek. Komolyabban csaknem két évvel ezelőtt hallatott magáról, amikor ugyancsak Itália északkeleti részén, Pordenonéban a helyi igazságügyi palotában robbantott. Az olasz Unabomber amerikai "kollégájához" hasonlóan különböző használati tárgyakat alakít át pokolgéppé. Először 1994-ben lépett akcióba, és azóta sem tudták elcsípni a rendőrök.