Árvízvédelmi készültség a Fekete-Körösön

MTI
2005.03.15. 15:35
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el március 15-én a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Körkövizig) a Fekete-Körös menti védvonalakon - tájékoztatta az igazgatóság ügyelete az MTI-t.

Az elmúlt napok olvadása és a március 12-én hullott csapadék együttes hatására alakultak ki árhullámok a Körösökön, amelyek közül az első a Fekete-Körösön vonul le. A folyón az árhullám Antnál várhatóan március 15-én éjjel 610 centiméteres magassággal tetőzik, amely meghaladja majd a másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet. A Kettős-Körösön Békésnél március 17-ére, a Berettyón Szeghalomnál március 19-ére várják a szakemberek az árhullám tetőzését.

A Körkövizig igazgatási területén a Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszt kivéve minden területen belvízvédelmi készültséget tartanak fenn. A 10.300 hektárnyi belvízzel elöntött területen hét helyen másodfokú, két helyen pedig elsőfokú védelmi készültséget rendeltek el.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-vel azt közölte: Békés megyében nyolc településen van belterületi belvízvédelmi készültség, amelyek közül Kamuton, Gyulán, Szeghalomban és Gyomaendrődön másodfokú, Biharugrán, Körösladányban, Sarkadon és Zsadányban elsőfokú a készültség.

Molnár Viktor hozzáfűzte: Mezőberényben megszüntették a belterületi belvízvédelmi készültséget.