Miklós
-7 °C
2 °C

Eltűnt a Kilimandzsáró hava

MTI
2005.03.15. 15:35
Szinte teljesen eltűnt a hó és a jég a Kilimandzsáróról, Afrika legmagasabb pontjáról.

A fotó, amely a megdöbbentő természeti jelenséget igazolja, abban a kötetben szerepel, amelyet kedden Londonban folyó környezetvédelmi konferencián osztottak szét. A tanácskozáson 20 északi és déli ország energia- és környezetvédelmi miniszterének részvételével elsősorban a Föld klimaváltozásairól vitatkoznak.

A Kilimandzsáró vulkanikus tömbjét, amelynek 5.892 méteres csúcsa Kenya és Tanzánia között magasodik, több mint 11 ezer éve hó és jég fedi. A Climate Change környezetvédő szervezet jelentése szerint az elmúlt egy évszázadban ez a jeges felület több mint 80 százalékkal csökkent, és a tudósok 2020-ra jósolják teljes eltűnését. Ez pedig láncreakciót von maga után a hegy körüli növényzet ökorendszerében.


1912 - 2002

A riasztó fotó egyike azoknak a felvételeknek, amelyek hétfőtől láthatók a londoni természettudományi múzeum Észak/Dél/Kelet/Nyugat című kiállításán, amelynek célja a klimaváltozás hatásainak bemutatása.

A fekete kontinens legmagasabb hegye 1938-ban vált világszerte ismertté, miután Ernest Hemingway halhatatlanná tette A Kilimandzsáró hava című kisregényében, majd 1952-ben Henry King rendezett belőle romantikus filmet Gregory Peck-kel a főszerepben. Azóta többszáz ezren látogattak el a Kilimandzsáróhoz a világ minden tájáról.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!