Egyelőre nincs árvízveszély

MTI
2005.03.18. 07:22
Nincs a lakosságot közvetlenül fenyegető árvízveszély az országban – mondta pénteken reggel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor a vízügytől kapott információ alapján arról számolt be, hogy a Fekete-Körösön másodfokú, a többi Körösön és a Berettyón elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, de a lakosságot közvetlenül fenyegető árvízveszély nincs.

Alapvetően utómunkálatok folynak, újabb belvizes problémák nem keletkeztek az elmúlt 24 órában. A már ismert helyszíneken fertőtlenítés, takarítás, bizonyos műszaki munkálatok, szivattyúzások folynak, de ezek nem újabb káresetekkel, hanem a korábbiak kezelésével függnek össze. A lakosságot fenyegető belvízveszély sehol sem alakult ki. Újabb csapadék nem volt, az időjárás kedvező, a lakott területek környékén csökkent a belvíz - hangsúlyozta Dobson Tibor.

A tűzoltóknak az elmúlt 24 órában nagyon sokszor kellett kivonulniuk - elsősorban gaz-, nádas- és avartüzek miatt. Összesen mintegy 450 esetben kérték a tűzoltók segítségét (beleértve a szivattyúzásokat is), ami nagyon sok, majdnem a négyszerese az átlagosnak. Csütörtökön mintegy 250 riasztás volt, ez emelkedett péntek reggelig 450-re. Egy héttel ezelőtt még csak 105-110 riasztást regisztráltak - emlékeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.