Két cseh falut ürítettek ki árvíz miatt

MTI
2005.03.19. 21:45

Egy személy életét vesztette, két dél-morvaországi falu lakosságát pedig evakuálták, miután a tavaszi hóolvadás következtében Csehország szerte megáradtak a folyók és a patakok - közölte szombaton a prágai közszolgálatai rádió.

Az árvíz áldozata egy fiatalember, aki Közép-Csehországban egy megáradt folyón csónakázott barátaival. Csónakját az ár elsodorta, felfordult, s a férfi vízbe fulladt.

Csehországban eddig több mint száz helyen alakult ki árvízveszély, s a megáradt folyóvizek számos településen elöntötték a pincéket, udvarokat és a földeket. Több tucat közút járhatatlan, számos hidat biztonsági okok miatt le kellett zárni. A károk egyelőre ugyan nem túl nagyok, de a következő napokban a helyzet rosszabbodásával kell számolni. Ezért mintegy száz településen megerősítették a gátakat, és különféle védőintézkedéseket foganatosítottak.

A legveszélyesebb helyzet Dél-Morvaországban és Észak-Csehországban alakult ki. A hegyekben február végén és március elején rendkívüli mennyiségű hó hullott, s ennek olvadása várhatóan tovább fogja bonyolítani a helyzetet - állítják a meteorológusok.

Olyan nagy árvíztől azonban, amilyen 2002-ben érte az országot, semmiképpen sem kell tartani. Az akkori árvíz mintegy kétmilliárd eurós kárt okozott, s több mint 50 személy meghalt.