Az időjárás kedvez az árvízi védekezésnek

MTI
2005.03.28. 23:51
A Dunán és a Tiszán kisebb vízszintemelkedés lassítja az apadást, de árvíz- és belvízvédelemben szakemberek nem számítanak kiélezett helyzetre ezen a héten, hangzott el az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

Ambrus Zoltán műszaki ügyeletes elmondta: egy ciklon miatt az elmúlt 24 órában az ország nyugati felén 5-10 milliméter közötti csapadék hullott, míg a keleti vízgyűjtő területeken 5 milliméternyi mennyiséget mértek. Győrben és a Balaton térségében több helyütt is ennek következtében volt órákig tartó záporeső; lokálisan a szélsőérték így sem haladta meg az 50 millimétert, mondta a szakember.

A csapadék hatására csökkent az apadás, és néhány centiméteres áradás kezdődött. Budapesten, akárcsak a Tisza felső szakaszán tegnap 5-10 centiméteres emelkedést mértek, tette hozzá a Főigazgatóság munkatársa. Ambrus Zoltán hozzáfűzte: keddtől szárazabb időjárás várható, ennek hatására az apadás folytatódik. "A hét végéig nem számolunk jelentős vízszintemelkedéssel."