Tűzgyújtási tilalmat kezdeményez a katasztrófavédelem

MTI
2005.04.04. 21:56

Tűzgyújtási tilalom elrendelését kezdeményezi kedden az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál (FVM) - közölte az MTI-vel az OKF szóvivője.

Dobson Tibor hétfőn este elmondta: a tűzgyújtási tilalom elrendelését azért kezdeményezik, mert az elmúlt három hétben napi 5-600 riasztás érkezett a tűzoltókhoz szabadtéri tüzek miatt, s az időjárás-előrejelzés szerint a jelenlegi száraz időjárás tartósnak ígérkezik.

A tűzgyújtási tilalom célja hármas: egyrészt az erdők védelme, másrészt a közlekedők védelme, harmadrészben pedig - ez majd csak a nyáron lesz aktuális - a lábon álló gabona védelme - tette hozzá. Mint mondta, a tűzgyújtási tilalom elrendelése esetén tilos lesz erdőtől, közúttól, vasúttól számított 200 méteren belül tüzet rakni, még a kijelölt tűzrakó helyeken is. Aki ezt megszegi, szabálysértést követ el. A tűzgyújtási tilalom betartását természetvédelmi őrök ellenőrzik.

Zárt kertben - ahol a felelősség a tulajdonosé - azonban továbbra is lehet majd gazt égetni, hacsak a települési önkormányzat ezt nem korlátozza - fűzte hozzá.