Nincs remény a bangladesi gyár romjai alá rekedtek kimentésére

MTI
2005.04.13. 19:04
Harmincegyre emelkedett szerdán a Bangladesben összeomlott ruhagyár törmelékei alól kiásott halottak száma, de alig van remény a romok alatt rekedt több mint száz ember kimentésére - közölték helyi tisztségviselők.

A kilencemeletes épület hétfőn dőlt össze egy kazánrobbanás következtében. Biztonsági illetékesek szerint csaknem 300 ember dolgozott a gyárban a katasztrófa idején. A mentők és a hadsereg több mint száz embert élve mentettek ki a romok alól, de még mindig 125-en vannak a törmelék alatt, akiknek kimentésére úgyszólván nem maradt remény. Egy ideig több túlélő hangja szűrődött ki a romok közül, amint segítségért és vízért könyörögnek, de kedd estére ezek a hangok elnémultak - mondták el szemtanúk.

Óriási meglepetésre kedden saját erejéből kimászott a törmelék alól egy 25 éves túlélő, akit azóta kórházban ápolnak. A kormány vizsgálatot rendelt el a katasztrófa ügyében. Bangladesben mintegy 2 ezer 500 ruhagyár működik, melyek 1,8 millió alkalmazottat - 90 százalékban nőket - foglalkoztatnak. Az ország textilexportja meghaladja az évi 5 milliárd dollárt.