Harminc év után a DNS-minta bizonyította a nemi erőszakot

MTI
2005.04.27. 18:54
DNS-módszerrel egy több mint 30 éves mintán sikerült azonosítani az Egyesült Államokban egy nemi erőszak elkövetőjét, akinek még legalább két tucat hasonló bűncselekményt rónak a terhére.

A manhattani államügyészség egy 32 évvel előtti bűncselekmény iratait előásva az áldozat megőrzött alsóneműjére bukkant, és vizsgálatot kért annak megállapítására, hogy vannak-e rajta DNS-nyomok. A gyanúsított mintája és a ruhaneműn talált minta megegyezett. A hatóságok ezután az eredményt egy számítógépes adatbankba táplálták, amelyben 1990 óra gyűjtik a nemi bűncselekmények DNS-mintáit. A szakértőknek ezzel a módszerrel további megoldatlan nemi bűncselekményeket sikerült rábizonyítaniuk az 58 éves férfira, aki New York, New Jersey és Maryland államokban csapott le áldozataira. Az ügyészek bizonyosra veszik, hogy megtalálták a Silver Spring-i rémet, aki legalább 21 nemi erőszakcselekményt követett el Marylandban 1987-1991 között.

Robert Morgenthau New York-i államügyész a lap hasábjain úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálat eredménye figyelmeztetés a tetteseknek, hogy bűnüket évtizedekkel később is rájuk bizonyíthatják és az sem akadály ebben, hogy a hetvenes években senki sem gondolt még DNS-vizsgálatra.