Továbbra is árad a Borsod megyei folyók többsége

MTI
2005.04.30. 11:03
Továbbra is árad a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei folyók többsége, az árvízvédelmi szakaszok hossza csaknem négyszáz kilométer - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője szombaton az MTI-vel.

Az elmúlt hét csapadékos időjárása miatt újabb árhullám indult el az észak-magyarországi folyókon. A Tiszán öt védelmi szakasz mentén elsőfokú az árvízvédelmi készültség, "bár Tiszabecsnél már apadt, alatta végig árad a folyó" - mondta Csont Csaba.

Hozzátette: a Bodrogon is árhullám alakult ki, továbbra is érvényben van az elsőfokú készenlét, az elmúlt huszonnégy órában mintegy harminc centimétert emelkedett a folyó vízszintje. Másodfokú a készültség a Taktán, a Sajón már levonulóban az ár, itt elsőfokúra minősítették az árvízvédelmi készenlétet - közölte a szóvivő.

A belvízvédelmi helyzetről elmondta: az Ékövizig területén lévő hét belvízvédelmi szakaszból hat esetben van készültség. Másodfokú a Takta- és a Bodrogközben, elsőfokú a dél-borsodi térségben, a belvízzel elöntött területek nagysága már 10 és félezer hektár.

Tizenkét szivattyútelepen folyamatosan dolgoznak, az elmúlt huszonnégy órában 423 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadó folyókba - mondta Csont Csaba.