Hajnalka
-1 °C
15 °C

Rövid ujjú inggel az energiatakarékosságért

MTI
2005.05.02. 06:34

A japán kormánytisztviselőknek idén nyáron engedélyezik, hogy levegyék szertartásos zakójukat és nyakkendőjüket, és akár rövid ujjú ingben is bejárhassanak hivatalukba. Az intézkedés, amelyet egy kötetlen kormányülésen hagytak jóvá a Jomiuri Simbun című lap jelentése szerint, nem csupán a hivatalnokok jobb közérzetét szolgálja, hanem az energiatakarékosságot is.

A júniustól augusztus végéig tartó új öltözködési szabadság többek között azt szolgálja majd, hogy csökkenthessék a hivatalok légkondicionálását - igaz, külföldi méltóságok fogadásánál ismét visszaáll a régi, protokolláris rend. A nyári hőség könnyebb elviselését célzó intézkedésekkel a cél a légkör felmelegedésének csökkentése, az üvegházhatást kiváltó szén-dioxid-kibocsátás visszafogása, a februárban életbe lépett kiotói jegyzőkönyv előírásainak megfelelően.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a lelkiismeretes japán tisztviselő zakóban, nyakkendőben izzadt a nyári hónapokban munkahelyén, zsebkendőjével törölgette homlokáról a verejtéket, és csodálkozva gondolt amerikai kollégáira, akik képesek pólóban üldögélni íróasztaluknál.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.