Bárki mérhet sebességet Ausztriában

MTI
2005.05.05. 07:28

Elméletileg bárki mérhet sebességet Ausztriában, akinek kedve (és pénze is) van ahhoz, hogy gyorshajtókra vadásszon, miután semmiféle jogszabály sem tiltja, hogy akárki megmérje a közúton közlekedő gépjárművek sebességét.

Az osztrák közvéleményt Rudolf Gollia, a belügyminisztérium szóvivője tájékoztatta erről, miután a bécsi bulvársajtó hírül adta, hogy egy badeni rendőr a szabadidejében a saját tulajdonú két radarkészülékével bérmunkában sebességet mér 11 osztrák község belterületén. A belügyi szóvivő szerint már nagyobb városokban is igénybe veszik a hatóságok magánvállalkozások segítségét a gyorshajtók leleplezésére, például Grazban is így van ez. A büntetések 80 százaléka az utak fenntartóit illeti, míg 20 százalék a belügyminisztérium kasszájába kerül.

A szóvivő úgy magyarázta, hogy a jogszabályok szerint bárkinek joga van feljelentést tenni, ha gyorshajtást tapasztal. Az eredmény azonban ilyen esetben kétséges, mert csak a feljelentő állítása áll szemben egy másik állítással, azaz a gyorshajtók tagadásával. Más lehet azonban a helyzet, ha hitelesített radarkészülékkel készített fénykép tanúsítja a gyorshajtást. A bulvársajtó szerint a "maszekban radarozó" badeni rendőr darabonként 90 ezer euróért (több mint 22 millió forint) vásárolta készülékeit, és az üzemeltetésük sem olcsó: hatóránként 700 euró (kb. 175 ezer forint) a költség.