Elérte a Tisza déli részét az ár

MTI
2005.05.15. 13:33

Várhatóan vasárnap, a késő esti órákban tetőzik a Tisza Csongrádnál és Mindszentnél. Szegednél a szombatról vasárnapra virradó éjszaka érte el a legmagasabb vízállást a folyó, közölte az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese. Hozzátette: a Maros felső szakaszán vasárnap reggel 399 centimétert mutatott a vízmérce; mivel a határérték 400 centiméter, itt déli 12 órakor megszüntették az első fokú készültséget.

Lassan apadnak a folyók a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén, mondta vasárnap Kóthay László védelemvezető. Ennek ellenére továbbra is első fokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a Tisza bal partján Tiszafüred és Rakamaz között, valamint a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar térségében. Csökkent a belvíz borította területek nagysága is a térségben, tette hozzá Kóthay. Jelenleg négyezer hektár földet borít belvíz Hajdú-Bihar megyében. A térségben üzemelő 17 szivattyútelep naponta nyolcszázezer köbméter vizet emel át a befogadó folyókba, csatornákba.

Szolnoknál az idei évben mért legmagasabb vízállással, 817 centiméterrel tetőzött a Tiszán lefutó hetedik árhullám, közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelmi központja. A folyó Szolnoknál szombat délután óta a tetőzés körüli értéken "táncol", a feljebb lévő Kiskörénél viszont a pénteken mért adathoz képest 12 centiméterrel csökkent a vízszint, mondta a védelemvezető.