Ágnes
-11 °C
-4 °C

Cunamipánik Szumátrán

MTI
2005.05.17. 08:49
Több ezer ember menekült el otthonából kedd hajnalban az indonéziai Szumátrán egy vulkánkitörésről és az általa okozott cunamiról szóló szóbeszéd miatt - jelentették szemtanúk és a helyi média.

A tengerparti Bandar Lampung város lakói pánikba estek, mert szóbeszéd és sms útján elterjedt a rémhír, hogy kitört az Anak Krakatau vulkán, és ez cunamit váltott ki. Helyi idő szerint hajnali két órakor a mecsetekből hangosbeszélőn felszólították az embereket, hogy meneküljenek valamilyen magaslatra, és a lakosok így is tettek. Rendőrségi járőrök szintén hangosbeszélőn nyugalomra intették és felszólították őket, hogy térjenek vissza otthonukba, mert nem igaz a hír, de hasztalan. Csak akkor nyugodtak meg, amikor a hajnali fényben látták, hogy a Szumátra déli csücske közelében található vulkánból még füst sem száll föl.

A tavaly december 26-i hatalmas földrengés és az azt követő cunami 128 ezer ember halálát okozta a sziget északi részén. Szumátrát azóta számtalan kisebb rengés rázta meg, és a lakosok között emiatt nagyon könnyen tör ki pánik. Nem tudni, hogy a keddi pletyka hogyan keletkezett.

Az Anak Krakatau kis vulkáni sziget, amely az 1930-as években alakult ki a Krakatau vulkán oldalában. A világ leghatalmasabb robbanása volt, amikor a Krakatau 1883-ban kitört, ráadásul ez cunamit váltott ki, amely becslések szerint 36 ezer ember halálát okozta. Tudósok áprilisban közölték, hogy a vulkán a földrengéstanilag aktív ország több más tűzhányójával együtt az ismételt működés jeleit mutatja.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.