Szétválasztottak az összenőtt indonéz ikerpárt

MTI
2005.05.21. 22:45
Sikeresen szétválasztottak egy csípőjüknél és hasuknál összenőtt, 15 hónapos indonéz ikerpárt Szingapúrban, s az összesen tízórás műtét a vártnál könnyebbnek bizonyult, jelentette be szombaton az operációt végző orvoscsoport.

A kislányokat, akiknek együtt három lábuk és egy végbélnyílásuk volt, beleik pedig összefonódtak, gyakorlatilag már a műtét kezdete után mintegy hét órával különválasztották a Gleneagles Kórházban, a fennmaradó idő a sebek bevarrására kellett.

"Az ikrek állapota nagyon jó. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják őket és nagyon bizakodóak vagyunk a végeredményt illetően" - közölte sajtóértekezleten Edward Kiely brit konzultáns sebész, a műtétben közreműködő 15 fős csoport tagja, aki 19 sikeres sziámi iker műtétben vett már részt.

Az orvosok szerint az a tény, hogy Angginak és Anjelinak gyakorlatilag csak egyetlen szerve, a végbélnyílása volt közös, megkönnyítette az operációt. A külön hüvely és húgyhólyag megléte ráadásul meglepte az orvosokat, mert a beavatkozás előtti vizsgálatok azt mutatták, hogy osztoznak ezeken a szerveken. A végbélnyílást végül Anggi kapta, Anjinál, az ikerpár kisebb és gyengébb tagjánál vastagbélsipolyt kellett készíteni. Most mindkét kislánynak egy-egy lába van, mivel a középső, közös lábukból az izmokat és a bőrt átültették a hasüreg befedésére.