Megállt a Big Ben órája

MTI
2005.05.28. 16:59

Megállt és több mint másfél órán át meg sem moccant a Big Ben, a brit parlament harangtornyának nagy órája péntek este. A The Times című londoni újság szombaton számolt be arról, hogy a hatalmas számlap percmutatója először 22 óra 07 perckor akadt meg, majd lassan újraindult, és 13 percen át még tovább vánszorgott, de 22 óra 20 percnél másfél órára leragadt. A műszaki hibát végül az 1740-ben alapított óráscég, a Thwaites & Reed mesterembereinek kellett orvosolnia.

Egyelőre nem világos, hogy a brit sajtóban a világ egyik legpontosabb órájaként méltatott időmérő szerkezet miért mondta fel a szolgálatot. Néhányan a rekkenő hőséggel magyarázzák a dolgot: szombaton Londonban 31,8 Celsius-fokra szökött fel a hőmérők higanyszála, hasonló forróságra a meteorológusok szerint 1953 májusa óta nem volt példa.

Működésének 146 éve alatt a Big Ben csak négyszer romlott el, többek között 1949-ben, amikor seregélyek telepedtek a percmutatóra, valamint egy 1962-es erős havazásban. A II. világháborúban London bombázása nem tudta kibillenteni a toronyórát megszokott ritmusából.