Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Megnyílt az erjesztett heringek múzeuma

MTI
2005.06.05. 16:11

Egyedi eljárással feldolgozott heringeket bemutató múzeum nyílt Svédországban, az ország északi részében fekvő Skeppsmalm faluban. A hajó formájú épület európai pénzügyi támogatásból épült fel, amelyben az érdeklődők megismerkedhetnek az erjesztett hering, az úgynevezett surströmming történelmi, kulturális és gasztronómiai vonatkozásaival.

Az erjesztett hering receptje a legenda szerint egy tartósitási hibából ered. A halat be szokták sózni, de egy halász valamikor a 15. században nem szórt rá eleget a tartósító szerből, ezért megerjedt. A penetráns szag azonban nem mindenkit riasztott el, a surströmming a különösen erős íz- és szagélményre vágyók számára csemegévé vált.

A készítés receptje: a tavasszal kifogott, besózott heringet hónapokon át hordóban érlelik, majd konzervdobozba zárják. Ezeket augusztusban bontják ki, sör és acquavit pálinka kíséretében fogyasztják.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.