Megnyílt az erjesztett heringek múzeuma

MTI
2005.06.05. 16:11

Egyedi eljárással feldolgozott heringeket bemutató múzeum nyílt Svédországban, az ország északi részében fekvő Skeppsmalm faluban. A hajó formájú épület európai pénzügyi támogatásból épült fel, amelyben az érdeklődők megismerkedhetnek az erjesztett hering, az úgynevezett surströmming történelmi, kulturális és gasztronómiai vonatkozásaival.

Az erjesztett hering receptje a legenda szerint egy tartósitási hibából ered. A halat be szokták sózni, de egy halász valamikor a 15. században nem szórt rá eleget a tartósító szerből, ezért megerjedt. A penetráns szag azonban nem mindenkit riasztott el, a surströmming a különösen erős íz- és szagélményre vágyók számára csemegévé vált.

A készítés receptje: a tavasszal kifogott, besózott heringet hónapokon át hordóban érlelik, majd konzervdobozba zárják. Ezeket augusztusban bontják ki, sör és acquavit pálinka kíséretében fogyasztják.