Melegellenes tüntetés Varsóban

MTI
2005.06.18. 16:58
Nyolcszázan gyűltek össze szombaton Varsóban egy lengyel nacionalista szervezet felhívására, hogy tüntessenek a homoszexuálisok megtűrése ellen, és hitet tegyenek a "normális család" eszméje mellett a mélyen katolikus országban. Az Összlengyel Ifjúság szélsőjobboldali szervezet tagjai mellett gyermekes családok és idős személyek is felvonultak Varsó belvárosában a "Normalitás Parádéján". A rendezvény válasz volt arra a múlt szombati melegfelvonulásra, amelyen - a konzervatív Lech Kaczynski főpolgármester tilalma ellenére - két és félezren vettek részt.

"Ne alkalmazzuk őket, szálljunk szembe a tevékenységükkel! A szélsőséges homoszexuális aktivistákat szélsőséges erkölcsi intoleranciával illesse a társadalom!" - szólt az összegyűltekhez Wojciech Wierzejski EU-képviselő, a jobboldali-nacionalista, ultrakatolikus Lengyel Családok Ligájának (LPR) tagja. "Igent mondunk a családra, nemet a devianciára", "Egy normális család, az egy fiú és egy lány" - skandálták a tüntetők, akik közül sokan fehér-piros nemzeti lobogót hoztak magukkal.

"Azért gyűltünk itt össze, hogy megmutassuk, Lengyelország egy normális ország, ahol a deviánsok kisebbségben vannak - mondta a tüntetőknek a parlament épülete előtt Robert Strak képviselő, az LPR tagja. - Mi II. János Pál szülőföldje vagyunk, itt nincs helye deviánsoknak". A tüntetés céljait ellenzők egy kis csoportja pfújolt és fütyült, "Le a fasizmussal!", "Soha többé holokausztot!" és hasonló jelszavakat kiabált, de a rendőrség megakadályozta a két tábor összeütközését, és incidens nem történt.