Vesztegetéssel vádolják a polgármestert

2005.06.27. 08:39
Vesztegetéssel vádolja az ügyészség a lengyeltóti polgármestert. A nyomozás szerint Papszt Lajos csak kisebb összegű adományok befizetése után adott hozzájárulást ahhoz, hogy külföldiek ingatlant vegyenek a városban.

Az ügyészség megállapításai szerint a Balatonhoz közeli kisvárosban 1998 és 2004 között sok külföldi, főként német állampolgár vett házat, nyaralót. A jogszabályok szerint erre az engedélyt a közigazgatási hivatal akkor adhatja meg, ha az ingatlanvásárlás nem sérti az önkormányzat érdekeit. A külföldi vevőknek ezért a polgármesteri hivataltól beleegyező nyilatkozatot kellett kérniük az ügylethez. A vád szerint azonban Lengyeltóti polgármestere elhatározta, csak annak a külföldinek ad hozzájáruló nyilatkozatot, aki adományt fizet ezért.

A nyomozók szerint az ingatlanvásárló külföldieknek 32 esetben kellett támogatást fizetniük az önkormányzat részére; egy-egy nyilatkozat az ügyészség szerint 25 ezer forintba került. A pénzt a vevők az önkormányzat számlájára fizették be, ahol ily módon összesen 800 ezer forint gyűlt össze. Ez az összeg végső soron az egyik városi sportegyesületet támogatta, ám a Somogy Megyei Főügyészség szerint ez jogsértő volt.

Lengyeltóti polgármestere ellen 32 rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt emeltek vádat. A város polgármestere egyébként jelenleg külföldön tartózkodik, így nem tudott reagálni az ellene felhozott vádakra. A büntetőügyben várhatóan néhány hét múlva tartanak tárgyalást a megyei bíróságon.