Hetven vádlott a leszázalékoltatási ügyben

2005.07.08. 09:57
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség elkészítette a vádiratot a miskolci leszázalékoltatási ügy néven elhíresült eset kapcsán. A HavariaPress úgy tudja az ügyben tizenegy orvost és ötvenkilenc civil személyt vádolnak - köztük összesen négyszázöt éve oszthatnak ki a bíróságon.

Az ügy két évre nyúlik vissza, amikor a rendőrök őrizetbe vették az Országos Orvosszakértői Intézet akkori ötös számú bizottságának orvosait. Őket azzal gyanúsították, hogy pénzt fogadtak el azért, hogy arra nem jogosult embereket leszázalékoljanak. Szintén a gyanúsítottak közé került hat kórházi orvos, aki a megfelelő orvosi papírok beszerzésében és fiktív kórházi ápolási papírok kiadásában segédkezett a csapatnak. A csalássorozat fő szervezője két nő volt, akik a közvetítő szerepé játszották.

Ők alkalmanként harmincezer forintért intézték el a nem beteg, ámde rokkantnyugdíjra vágyó embereknek a megfelelő orvosi papírok beszerzését. A két nő az összegből ötezer forintot tartott meg magának. Azért, hogy a hamis orvosi papírok birtokában később a szakértő bizottság elé kerüljenek, és ott valóban leszázalékolják őket, százötvenezer forintot kellett fizetniük az álbetegeknek.

A tizenegy orvosra fejenként legmagasabb tétellel számolva tíz év börtönbüntetés várhat a hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt. Az ügyben részes - a két közvetítőkkel együtt- ötvenkilenc civilre - fejenként maximum öt év szabadságvesztést róhat ki a bíróság, ha bebizonyosodik bűnösségük a vesztegetésben.