Elkezdődött a per Theo van Gogh meggyilkolásának ügyében

MTI/AFP
2005.07.11. 10:56

Szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg hétfőn Amszterdamban Theo Van Gogh holland dokumentumfilm-rendező feltételezett gyilkosának a pere.

A marokkói származású, holland állampolgárságú, 27 éves Mohammed Bouyerit azzal vádolják, hogy ő lőtte le, majd szúrta le egy tőrrel egy iszlám szélsőséges szervezet nevében 2004 novemberében a nagy festő ükunokáját, aki több, a hollandiai multikulturális társadalmat bíráló filmet készített. Nem sokkal halála előtt készült el az Alávetettség című rövidfilmje, amely a muzulmán nők elleni családi erőszakról szólt. A gyilkosság nagy megdöbbenést váltott ki Hollandiában, amelyet korábban a faji-kulturális tolerancia mintaországának tekintettek. Azóta több mint százötven támadást követtek el hollandiai mecsetek és iszlám iskolák ellen.

Ha a vád beigazolódik, Bouyerit akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik, amelyet Hollandiában ténylegesen be is tartanak. Bár a férfit azzal is gyanúsítják, hogy tagja a Hofstad nevű terrorista csoportnak, bizonyítékok hiányában ez nem szerepel a vádiratban.