Árvíz, járványveszély Tádzsikisztánban is

MTI/AFP
2005.07.17. 13:08

Több száz épület összeomlott, nyolcezer embert kellett kitelepíteni, és több millió hektárnyi művelt terület vagy legelő áll víz alatt Tádzsikisztán délkeleti részén a Piandzs folyó áradása miatt. A közép-ázsiai köztársaság hatóságai szerint az ország nem képes maga szembenézni a katasztrófával, így reméli, hogy nemzetközi segélyt kap.

Hamadoni város mellett egy dombra menekült ezerötszáz lakos az ár elől. A rendkívüli helyzetek minisztériuma sátrakat állított fel nekik. Nem sokkal távolabb néhány száz ember ponyvákból és takarókból maga létesített tábort. A fedélre most főleg a tűző nap ellen van szükség, a napi csúcshőmérséklet eléri az 50 fokot is.

Az áradásban számos házi- és vadállat elpusztult, tetemeik szanaszét hevernek. Egyre több a környéken a légy és a szúnyog, fennáll a járványveszély. Az árvíz sújtotta lakosoknak szüksége volna élelemre, gyógyszerekre, ivóvízre. A hatóságok folyamatosan próbálják megerősíteni a Piandzs gátját, de a vízszint emelkedése miatt a környező falvak ötvenezer lakosa is veszélyben érzi magát.