Juscsenkóval Ukrajna csúcsán: hárman meghaltak

MTI/AP
2005.07.17. 16:40

Hárman meghaltak Ukrajna legmagasabb hegycsúcsának, a Kárpátokban lévő Hoverlának a megmászása közben szombaton. Két hegymászó légzési problémák miatt vesztette életét, egy harmadik akkor halt meg, amikor egy villám csapott le a hegycsúcs közelében, közölte az 1+1 kereskedelmi csatorna, amely szerint többen könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A túrán részt vett Viktor Juscsenko elnök is, akit tizenhatezer ember kísért el évenkénti hegymászó túrájára a 2061 méter magas Hoverlára. A túrát szombaton abból az alkalomból tartották, hogy az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság parlamentje 15 évvel azelőtt, 1990. július 16-án fogadott el nyilatkozatott Ukrajna szuverenitásáról. Juscsenko hivatala közölte, az államfő épségben visszatért a hegycsúcsról, és nem tudta megerősíteni a halálesetekről szóló értesülést.

Viktor Juscsenko 1971 óta mintegy harminc alkalommal mászta meg a Hoverlát. 2001-ben pártja, a Mi Ukrajnánk megalakítását is a hegycsúcson jelentette be. Idén két kislánya is elkísérte a Kárpátokba, és mintegy 10 méterenként megállították az autogrammkérők, illetve a hegymászók, akik együtt kívánták lefényképeztetni magukat az elnökkel.