A világ legmagasabb épülete felkészült a tájfunra

MTI/AFP
2005.07.18. 11:17

Az elmúlt öt év leghevesebb tájfunja csapott le hétfőn Tajvanra. Akadozott a vasúti közlekedés, iskolákat és reptereket zártak be a hatóságok, a pénzpiacok is szüneteltették működésüket. A Hajtang nevű tájfun pusztításában 34 ember sebesült meg. 38 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás, főként az északi és a keleti országrészben. A szigetállam keleti partvidékén a felhőszakadás és az őrjöngő szél fákat csavart ki tövestül. A földcsuszamlások veszélye miatt a térségből több száz embert kellett kimenekíteni.

A fővárosban az emberek homokzsákokkal kerítettek körbe házaikat. A világ legmagasabb felhőkarcolójának, az 508 méter magas Tajpej 101-nek a személyzetét készültségbe helyezték, hogy felkészüljenek a legerősebb szélviharra, amit a decemberben felavatott épületnek eddig ki kellett állnia. Az épület tulajdonosai ugyanakkor hangsúlyozták: a toronyházat úgy tervezték, hogy a valaha mért legerősebb szélnek is ellenálljon.

A szélvihar, amely helyenként óránként 220 kilométeres széllökésekkel támadt a területre, észak-nyugati irányban halad. A Tajvani-szoros túloldalán, a kínai Fucsien tartományban már készülnek a Hajtang fogadására. Tavaly augusztusban a földcsuszamlásokkal járó tájfunnak 24 halálos áldozata volt egy falúban, Tajvan északi részén.