Ötvennégy évet ült ártatlanul

MTI
2005.07.26. 08:48
Ötvennégy évet töltött ítélet nélkül a rács mögött egy indiai férfi, mert a rendőrök megfeledkeztek róla. Macsang Lalung ellen még 1951-ben indult súlyos testi sértés vádjával eljárás az indiai Assam államban. Amennyiben bűnösnek találják, az akkor 23 éves fiatalembert maximum tízéves szabadságvesztésre ítélhették volna, tehát 44 éve mindenképpen már szabadon kellene lennie.

A rendőröknek azonban egy év leforgása alatt sem sikerült hitelt érdemlően bebizonyítaniuk a férfi bűnösségét, és Macsang Lalungot áthelyezték a pszichiátriára, majd pedig feltehetően teljesen megfeledkeztek róla. 1967-ben a klinika teljesen épelméjűnek nyilvánította a férfit, s ennek alapján szabadon akarta engedni. A rendőrség azonban közbelépett és - talán azért, hogy régi baklövése ne derüljön ki - ismét rács mögé dugta férfit, akire tavaly figyelt fel egy helyi szervezet és ügyét az állami emberjogi bizottság elé terjesztette.

Macsang Lalung hosszas huzavona után végül szabadlábra került, de csak óvadék ellenében. Az összeg azonban nem túl nagy: 1 rúpiát, azaz 4 forint 67 fillért kellett kifizetnie.