Felmentették a pedofilokat foglalkoztató árvaház vezetőjét

MTI
2005.08.02. 21:36
A horvátországi katolikus egyház prímása felmentette hivatalából annak az egyházi irányítás alatt álló árvaháznak a vezetőjét, melynek alkalmazottait gyermekek molesztálásával, illetve bántalmazásával vádolják. A vádak szerint két alkalmazott - egy szakács, valamint egy gondnok - szexuálisan zaklatta az árvaházban élő gyerekeket.

Josip Bozanic érsek hivatalos közleményében egészségügyi okokra hivatkozva mentette fel tisztségéből kedden az árvaházat vezető Jelena Brajsát, aki évtizedeken keresztül állt az intézmény élén. Brajsa tagadja, hogy tudott volna a zaklatásokról, a helyi sajtó szerint azonban az intézet vezetője ellen a bűncselekmények eltűrése és eltussolása miatt emelhetnek vádat.

Az árvaházi vezetőnél tartott házkutatás során a rendőrség megtalálta a volt szakács naplóját, amelyben állítólag részletesen leírja a gyermekkel folytatott szexuális kapcsolatait. A 28 éves szakácsot hivatalosan egy kislány megerőszakolásával vádolják, míg az 52 éves exgondoknak egy értelmi fogyatékos fiú molesztálását róják fel.