Tíz halott egy nap alatt az orosz utakon

MTI
2005.08.10. 16:34

Tíz ember meghalt, több tucatnyi pedig megsebesült szerdán három súlyos közlekedési balesetben Oroszországban; mindhárom balesetben autóbusz vagy mikrobusz ütközött össze teherautóval, illetve az egyik esetben terepjáróval.

A közép-oroszországi Penzai területen kilenc ember életét követelte a szerda hajnalban bekövetkezett baleset. A délkelet-oroszországi Novozibkov város közelében, eddig ismeretlen okok miatt egy LIAZ autóbusz ütközött össze egy teherautóval szerdán kora délelőtt. Moszkvában kora délután egy iránytaxiként működő mikrobusz és egy Nissan típusú terepjáró ütközött össze.

Az autóbusz- és iránytaxi-balesetek többsége a sofőrök hibájából következik be. Az idei év első felében csaknem 2500 ilyen közúti baleset történt, 16,5 százalékkal több, mint 2004 első félévében. Ennek következtében 223 ember halt meg, 3 és fél ezren pedig súlyosan megsérültek.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy-egy célzott közúti ellenőrzés során akár ezer ittas autóbusz- vagy iránytaxisofőrt is kiszűrnek, a jogosítvánnyal nem rendelkezők száma pedig 1200 körül szokott lenni.