Tizenkét éves fiú okozta a berlini háztüzet

MTI
2005.08.16. 14:53

Egy tizenkét éves lengyel fiú okozta jó egy héttel ezelőtt Berlin Moabit kerületében azt az éjszakai háztüzet, amelyben kilenc ember lelte halálát - jelentették be kedden Berlinben egy sajtóértekezleten. A fiú papírdarabokat égetett folyosón leállított gyerekkocsik mellett, s a lángok belekaptak a kocsikba is. A fiú testvérével együtt próbálta eloltani az egyre terebélyesedő tüzet, majd amikor ez nem sikerült, az édesanyjukhoz szaladtak, aki kihívta a tűzoltóságot.

A tűzben nyolcan még aznap éjjel életüket vesztették, a kilencedik megégett később halt bele sérüléseibe. Az áldozatok Lengyelországból, Koszovóból és Bosznia-Hercegovinából származtak. A tűzoltók a halálos áldozatok nagy számát először azzal magyarázták, hogy a házban lakó külföldiek nem értették meg a tűzoltók német nyelvű utasításait. Az életben maradottak az elmarasztalást visszautasították. Ők arra panaszkodtak, hogy a tűzoltók késve érkeztek ki, s kevés instrukciót adtak.

Az áldozatok a füsttel és tűzzel borított falépcsőkön próbáltak kimenekülni a szabadba. A nyomozók már kezdetben is a tizenkét éves fiúra gyanakodtak, de mind ő, mind az édesanyja azt vallotta, hogy aludtak, amikor lángra lobbant a ház.