Újabb trópusi viharok keltek életre

Objektív Hírügynökség
2005.08.21. 10:10
A JTWC tájékoztatása szerint három új trópusi vihar keletkezett a világtengereken. A már nevet is kapott Mawar és Hilary augusztus 19-én, a 12W jelű vihar pedig augusztus 20-án kelt életre - tudatta az Objektív Hírügynökséggel az RSOE. A Mawar trópusi vihar a ma reggeli adatok szerint elérte a tájfun I-es besorolást, Jelenleg 9 km/h-s sebességgel halad észak-nyugati irányba. A vihar jelenlegi külső szélsebessége 148 km/h, a maximális mérhető széllökések ereje eléri a 185 km/h-t. A hullámok magassága jelenleg 10 m. A TSRC tájékoztatása szerint a Mawar tájfun Iwo Jima mellett délen, nagy távolságra elhaladva 72 órán belül eléri japán délkeleti részét Osaka térségében. Ekkor a vihar erőssége az előrejelzések szerint III-as besorolású lesz.

A 12W trópusi vihar párhozamosan halad a Mawar tájfunnal. A JTWC előrejelzése szerint 24 - 36 órán belül elhalad Iwo Jima északi része mellett, majd folytatja útját Japán felé. Feltehetőleg az ázsiai szigetországot a 12W útvonala nem fogja érinteni. Jelenleg 12 km/h-s sebességgel észak-nyugat felé halad a viharrendszer, a külső szélsebessége 74 km/h, a maximális széllökések elérik a 92 km/h-t. A viharrendszer 5 méter magas hullámokat generál.

A Hilary trópusi vihar augusztus 19.-én kelt életre a Csendes óceán keleti részén, Közép-Amerika szomszédságában. A ma reggeli adatok szerint a trópusi vihar besorolása a Saffir-Simpson skála szerint hurrikán I-es. Jelenleg 25 km/h-s sebességgel halad északnyugati irányba, a külső szélsebessége 120 km/h, a viharban mért maximális széllökés eléri a 148 km/h. A hullámok magassága 5 m. A TSRC tájékoztatása szerint a vihar útvonala lakott területet nem érint, bár 93 órán belül eléri a Kaliforniai félsziget oldalát.