Zavargások Észak-Írországban sebesültekkel

2005.09.10. 23:08
Több rendőr és polgári személy sebesült meg szombaton az észak-írországi Belfastban fegyveres protestáns csoportok szította zavargásokban, amelyek azután törtek ki, hogy a helyi hatóságok betiltották a legnagyobb helyi protestáns szervezet, az Orániai Rend menetét a város egyik nyugati katolikus negyedében, közölte a rendőrség. A Whiterock Roadon, a köztársaságpártiak fellegvárában tartandó menetre elrendelt tilalom ellen a brit koronához hű protestánsok százai tiltakoztak, majd a tüntetés rövidesen zavargásokba csapott át. Több lövést adtak le az északír rendőrökre és a brit katonákra, akik torlaszt emeltek a város nyugati részében a protestánsok és a katolikusok lakta negyedek között. Egy polgári személy a fején sebesült meg, egy másikat a rendvédelmi erőkre dobott házilagos készítésű gránát sebesített meg.

A zavargások résztvevői benzines palackokkal dobálták meg a fegyveres erőket, akik gumilövedékekkel és vízágyúval viszonozták a támadást. Az erőszakos cselekmények ezután Belfast főként protestánsok lakta északi és keleti negyedeire is kiterjedtek, ahol gépkocsikat gyújtottak fel. A mostani zavargások a legsúlyosabbak Észak-Írországban a július 12-én Ardoyne-ban, az Ír Köztásasági Hadsereg (IRA) fellegvárában kirobbant tüntetések óta, amelyek során hetven rendőr és ugyanannyi polgári személy sebesült meg az Orániai Rend egy másik menete során.

A politikai és vallásos szervezet több mint 2000 menetet tart minden nyáron Észak-Írországban. A protestánsok így emlékeznek meg Orániai Vilmos protestáns uralkodónak a Jakab király katolikusai felett 1690-ben aratott győzelmeiről. A katolikus városrészek közelében elhaladó menetek gyakran torkollnak erőszakos cselekményekbe.