Ágnes
-13 °C
0 °C

Zavargások Észak-Írországban sebesültekkel

2005.09.10. 23:08
Több rendőr és polgári személy sebesült meg szombaton az észak-írországi Belfastban fegyveres protestáns csoportok szította zavargásokban, amelyek azután törtek ki, hogy a helyi hatóságok betiltották a legnagyobb helyi protestáns szervezet, az Orániai Rend menetét a város egyik nyugati katolikus negyedében, közölte a rendőrség. A Whiterock Roadon, a köztársaságpártiak fellegvárában tartandó menetre elrendelt tilalom ellen a brit koronához hű protestánsok százai tiltakoztak, majd a tüntetés rövidesen zavargásokba csapott át. Több lövést adtak le az északír rendőrökre és a brit katonákra, akik torlaszt emeltek a város nyugati részében a protestánsok és a katolikusok lakta negyedek között. Egy polgári személy a fején sebesült meg, egy másikat a rendvédelmi erőkre dobott házilagos készítésű gránát sebesített meg.

A zavargások résztvevői benzines palackokkal dobálták meg a fegyveres erőket, akik gumilövedékekkel és vízágyúval viszonozták a támadást. Az erőszakos cselekmények ezután Belfast főként protestánsok lakta északi és keleti negyedeire is kiterjedtek, ahol gépkocsikat gyújtottak fel. A mostani zavargások a legsúlyosabbak Észak-Írországban a július 12-én Ardoyne-ban, az Ír Köztásasági Hadsereg (IRA) fellegvárában kirobbant tüntetések óta, amelyek során hetven rendőr és ugyanannyi polgári személy sebesült meg az Orániai Rend egy másik menete során.

A politikai és vallásos szervezet több mint 2000 menetet tart minden nyáron Észak-Írországban. A protestánsok így emlékeznek meg Orániai Vilmos protestáns uralkodónak a Jakab király katolikusai felett 1690-ben aratott győzelmeiről. A katolikus városrészek közelében elhaladó menetek gyakran torkollnak erőszakos cselekményekbe.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!