Új eljárás indul Lynndie England ellen

dpa
2005.09.21. 22:52
Nem egészen két évvel a Bagdad melletti Abu Gréb katonai börtönben történt fogolykínzásokat követően újabb eljárás indult az eset legfőbb bűnbakja, Lynndie England ellen.

Az első katonai vádeljárást májusban "őszintétlen vádalku" miatt megszüntették a katonanő ellen. Most hét vádpontban, köztük összeesküvés és foglyok bántalmazása miatt kell felelnie. Ha minden vádpontban elítélik, England akár 11 évi börtönt is kaphat.

A katonanő elleni eljárás indításaként szerdán a texasi Fort Hoodban tisztek közül ötfős esküdtszéket választottak. Ezt követően Steven Neill ügyész megtartotta vádbeszédét. Az első tanúmeghallgatásokra már csütörtökön sor kerülhet. A védelem várhatóan azzal fog érvelni, hogy England viselkedése részben gyermekkori traumákra vezethető vissza, illetve katonatársa, Charles Graner befolyása alatt állt.

A most 22 éves England az Abu Gréb-botrány emblematikus figurájává vált. A megalázott iraki foglyokról 2003 végén készített fényképek világszerte felháborodást keltettek. A képek nagy részét nem is hozták nyilvánosságra.