Turisták tragikus balesete egy görög régészeti ásatáson

MTI
2005.09.23. 20:49

Leszakadt egy görög ásatás teteje pénteken Szantorini szigetén, s az összecsukló fémszerkezet egy embert agyoncsapott, legalább hat külföldi turistát pedig megsebesített.

A vulkanikus sziget, a sokszor csak görög Pompeii-ként emlegetett Szantorini az Égei-tenger déli részén található. A sziget délnyugati csücskén fekvő Akrotiri falu közelében folyik az egyik legjelentősebb görög régészeti ásatás. A feltárások fémből készült nap- és esővédő szerkezete - mintegy ezer négyzetméteres acéltető - csaknem teljes egészében leszakadt pénteken.

A görög tűzoltók több turistát szabadítottak ki a romok alól - három sebesült maga kecmergett ki a beszakadt tető alól -, s folytatják a kutatást, mert lehetnek még áldozatok vagy sebesültek a tetőroncsok alatt. Helyi rádiójelentések szerint egy brit turista a halálos áldozat, három német, egy amerikai, egy görög és egy szlovén turista megsérült a balesetben.

Szemtanúk szerint a régészeti tárlat dolgozói éppen öntözték a tetőszerkezetet - amelyet a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően talajréteggel fedtek be -, amikor az összeroppant. A görög hatóságok képviselői szerint a tetőszerkezet tervezőit és kivitelezőit már őrizetbe is vették. Az ezer négyzetméteres tető öt évvel ezelőtt készült el, azzal a céllal állították fel, hogy megvédje az antik ásatásokat az időjárás viszontagságaitól.