Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Turisták tragikus balesete egy görög régészeti ásatáson

MTI
2005.09.23. 20:49

Leszakadt egy görög ásatás teteje pénteken Szantorini szigetén, s az összecsukló fémszerkezet egy embert agyoncsapott, legalább hat külföldi turistát pedig megsebesített.

A vulkanikus sziget, a sokszor csak görög Pompeii-ként emlegetett Szantorini az Égei-tenger déli részén található. A sziget délnyugati csücskén fekvő Akrotiri falu közelében folyik az egyik legjelentősebb görög régészeti ásatás. A feltárások fémből készült nap- és esővédő szerkezete - mintegy ezer négyzetméteres acéltető - csaknem teljes egészében leszakadt pénteken.

A görög tűzoltók több turistát szabadítottak ki a romok alól - három sebesült maga kecmergett ki a beszakadt tető alól -, s folytatják a kutatást, mert lehetnek még áldozatok vagy sebesültek a tetőroncsok alatt. Helyi rádiójelentések szerint egy brit turista a halálos áldozat, három német, egy amerikai, egy görög és egy szlovén turista megsérült a balesetben.

Szemtanúk szerint a régészeti tárlat dolgozói éppen öntözték a tetőszerkezetet - amelyet a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően talajréteggel fedtek be -, amikor az összeroppant. A görög hatóságok képviselői szerint a tetőszerkezet tervezőit és kivitelezőit már őrizetbe is vették. Az ezer négyzetméteres tető öt évvel ezelőtt készült el, azzal a céllal állították fel, hogy megvédje az antik ásatásokat az időjárás viszontagságaitól.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.