Emőke
8 °C
19 °C

'Nem időszerű' Lenin holttestének eltemetése

MTI
2005.10.02. 18:37
Az orosz parlament felsőházának elnöke állást foglalt vasárnap Vlagyimir Lenin bebalzsamozott holttestének eltemetése ellen, elutasítva Vlagyimir Putyin elnök egyik munkatársának ilyetén felvetését.

Egy orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában Szergej Mironov hangsúlyozta: nincs eleve ellenére az ötlet, már csak azért sem, mert a szovjet állam alapítója maga is azt akarta, hogy temessék el halála után. Most azonban, amikor az országnak ezer más problémája van, "nem időszerű" a kérdés felvetése - tette hozzá.

Georgij Poltavcsenko, az államfő egy bizalmas munkatársa állt elő azzal néhány nappal korábban, hogy el kellene távolítani Lenin bebalzsamozott holttestét a Vörös téren lévő mauzóleumból, és el kellene temetni a többi bolsevik vezető mellé. Poltavcsenko hangsúlyozta, hogy magánvéleményét fejti ki, nem az elnök környezetének szószólójaként foglal állást az ügyben.

Putyin utoljára 2001-ben nyilatkozott e kérdésről, ellenezve a holttest eltávolítását a mauzóleumból. Úgy vélekedett, hogy hiba lenne fölöslegesen felkorbácsolni a szenvedélyeket az orosz társadalom egyes rétegeiben, s megbontani ezzel a lépéssel a társadalom békéjét.

Elődje, Borisz Jelcin viszont nagyon is szorgalmazta e lépést. Megvalósítani mégsem tudta az elképzelést, mert a kommunista párt és más politikai, társadalmi szervezetek erőteljes ellenállása lehetetlenné tette. Kevéssel elhunyta előtt Lenin azt kérte környezetétől, hogy Szentpéterváron temessék el.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.