'Nem időszerű' Lenin holttestének eltemetése

MTI
2005.10.02. 18:37
Az orosz parlament felsőházának elnöke állást foglalt vasárnap Vlagyimir Lenin bebalzsamozott holttestének eltemetése ellen, elutasítva Vlagyimir Putyin elnök egyik munkatársának ilyetén felvetését.

Egy orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában Szergej Mironov hangsúlyozta: nincs eleve ellenére az ötlet, már csak azért sem, mert a szovjet állam alapítója maga is azt akarta, hogy temessék el halála után. Most azonban, amikor az országnak ezer más problémája van, "nem időszerű" a kérdés felvetése - tette hozzá.

Georgij Poltavcsenko, az államfő egy bizalmas munkatársa állt elő azzal néhány nappal korábban, hogy el kellene távolítani Lenin bebalzsamozott holttestét a Vörös téren lévő mauzóleumból, és el kellene temetni a többi bolsevik vezető mellé. Poltavcsenko hangsúlyozta, hogy magánvéleményét fejti ki, nem az elnök környezetének szószólójaként foglal állást az ügyben.

Putyin utoljára 2001-ben nyilatkozott e kérdésről, ellenezve a holttest eltávolítását a mauzóleumból. Úgy vélekedett, hogy hiba lenne fölöslegesen felkorbácsolni a szenvedélyeket az orosz társadalom egyes rétegeiben, s megbontani ezzel a lépéssel a társadalom békéjét.

Elődje, Borisz Jelcin viszont nagyon is szorgalmazta e lépést. Megvalósítani mégsem tudta az elképzelést, mert a kommunista párt és más politikai, társadalmi szervezetek erőteljes ellenállása lehetetlenné tette. Kevéssel elhunyta előtt Lenin azt kérte környezetétől, hogy Szentpéterváron temessék el.