Szabadlábon a 'Fojtogató'

MTI
2005.10.03. 11:12

A magát csak a "Fojtogatónak" becéző, egy 11 éves kisfiú elrablásáért és meggyilkolásáért 1964 letartóztatott, majd két évvel később életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt 68 éves Lucien Léger 41 év letöltött börtönbüntetés után - a douai bíróság feltételes szabadlábra helyezési döntésének értelmében - hétfőre virradó éjjel elhagyta börtönét, és egy, a kiszabadulásáért küzdő bizottságban tevékenykedő házaspárhoz költözött.

Franciaország legrégebbi börtönlakója az őt befogadó Lucien Bernhard nyugdíjas pék kartondobozokkal és bútorokkal teli furgonjában elbújva, egy rendőrautó kíséretében éjfél után hagyta el börtönét. Az LCI televíziós hírcsatornának azt nyilatkozta, hogy nem érez különbséget a börtön és a szabadság között, mert számára mindkettő ugyanaz. Az ősz hajú, feketébe öltözött Léger - aki pezsgővel ünnepelte szabadulását - pipával szájában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "szeretne nagy levegőt szívni."

A börtönben jogi és filozófiai tanulmányokat folytató Léger - aki szabadságvesztése alatt szociális munkásként a legrosszabb helyzetben lévő társaival foglalkozott - a Vöröskereszt egyik elosztó helyén fog önkéntesként dolgozni.