Hajnalka
-1 °C
15 °C

Újabb nagy erejű földrengés Törökországban

MTI
2005.10.21. 06:49
Nagy erejű földrengés rázta meg péntekre virradóra a Törökország nyugati részén fekvő Izmirt, a földmozgás miatt pánik tört ki, egy ember meghalt, tizenöten megsérültek - közölte Izmir kormányzója. A Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű földrengés röviddel éjfél előtt történt, epicentruma az Égei-tengerben volt az Izmirtől 40 kilométernyire délre fekvő Seferihisar város magasságában - közölte internetes honlapján az isztanbuli székhelyű Kandilli szeizmológiai megfigyelő állomás. Az athéni geodinamikai intézet szerint a földrengés erőssége elérte a Richter-skála szerinti 6-os fokozatot.

Görögországból, ahol a földmozgást mindenekelőtt az Égei-tenger szigetein lehetett érezni, sem áldozatokról, sem károkról nem érkeztek jelentések egy órával a földrengés után. Izmirben egy hatvannyolc éves férfi szívroham következtében meghalt, amikor a háza lépcsőjéről futva menekült a szabadba - közölte Izmir kormányzójának szóvivője. Korábban Ogüz Kagan Koksal kormányzó a CNN-Turc televíziónak nyilatkozva az mondta, hogy Izmirben tizenöt embert szállítottak kórházba, akik a földrengés miatti pánikban az erkélyről vagy az ablakból ugrottak le, illetve szívrohamot kaptak.

Hivatalos adatok szerint a földrengés nem okozott jelentős anyagi károkat. Az iskolák ennek ellenére pénteken zárva tartanak a városban és Izmir tartományban. Helyi médiajelentések szerint Izmir és a közeli városok lakói a földmozgás után úgy döntöttek, az utcán töltik az éjszakát. Izmir térségét hétfőn három nagy erejű földrengés rázta meg, amelyek következtében mintegy harmincan sérültek meg.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.