Judit
3 °C
6 °C

'Feltámadás' hatvan évvel a háború után

MTI
2005.10.27. 16:35

Hatvankét évvel a nagy világégés után "támadt" fel egy orosz háborús veterán, akinek most sikerült bírósági úton bebizonyítania, hogy él.

A sztavropoli illetőségű Georgij Ponomarjov szerette volna megkapni azt az kitüntetést, amely neki, mint Ukrajna hős felszabadítójának, járt volna a győzelem hatvanadik évfordulója alkalmából - olvasható a Lenta című orosz hírportálon.

Legnagyobb megrökönyödésére az illetékes katonai bizottságban a 80 éves veterán azt a választ kapta, hogy a kitüntetés tulajdonképpen jár, amennyiben a férfi bebizonyítja, hogy életben van. Mint kiderült, az akták szerint Georgij Ponomarjov 1943-ban hősi halált halt a Dnyepropetrovszkij terület felszabadításáért vívott harcokban.

Ponomarjov a harcokban légnyomást kapott és bajtársai egy közös sírba temették. Kis idő multán a halottnak hitt férfi magához tért és kimászott a sírból, ám neve egészen mostanáig az elesettek listáján szerepelt.

A bíróság, megismerkedve a veterán irataival és a sorsát taglaló újságcikkekkel, 62 év után jogilag feltámasztotta a háborús hőst, aki immár megkaphatja az őt megillető kitüntetést.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.