Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Szigorított madárinfluenza elleni intézkedések Szlovákiában

MTI
2005.10.30. 14:29

Rendkívüli kényszerintézkedéseket rendelt el vasárnap Szlovákiában az állami állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági felügyelőség a madárinfluenza távoltartása érdekében. A visszavonásig hatályos intézkedések értelmében a baromfitartók megfelelő eszközökkel kötelesek megakadályozni az állományuk és a szabad röptű madarak érintkezését, baromfiudvarukon pedig a közönséges szárnyas baromfit is kötelesek elkülöníteni a vízi szárnyasoktól.

A rendelet azonnali hatállyal megtiltja, hogy a baromfifarmokon alkalmazott személyek odahaza baromfit, vagy bármilyen szárnyast neveljenek. Kereskedelmi célokra csakis az állami nyilvántartásban szereplő farmok állománya - kizárólag állatorvosi felügyelet mellett - vásárolható fel. Az így forgalomba kerülő élő baromfit a feldolgozás előtt alaposan kitakarított és fertőtlenített helyen kell elhelyezni.

A farmokon korlátozni kell a baromfiállománnyal közvetlenül érintkező személyek létszámát, a farmokon használt munkaeszközök más farmokon nem használhatók. A szabadon nevelt baromfi etetése és itatása csakis zárt térben, olyan körülmények között végezhető, hogy a szabad röptű madaraknak a nevelt baromfi takarmányához és ivóvizéhez ne legyen hozzáférése. A rendkívüli intézkedés értelmében minden betegségtünetre utaló, vagy elhullott szárnyas élőlény előfordulását haladéktalanul jelenteni kell az állategészségügyi hatóságnál.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.