Szigorított madárinfluenza elleni intézkedések Szlovákiában

MTI
2005.10.30. 14:29

Rendkívüli kényszerintézkedéseket rendelt el vasárnap Szlovákiában az állami állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági felügyelőség a madárinfluenza távoltartása érdekében. A visszavonásig hatályos intézkedések értelmében a baromfitartók megfelelő eszközökkel kötelesek megakadályozni az állományuk és a szabad röptű madarak érintkezését, baromfiudvarukon pedig a közönséges szárnyas baromfit is kötelesek elkülöníteni a vízi szárnyasoktól.

A rendelet azonnali hatállyal megtiltja, hogy a baromfifarmokon alkalmazott személyek odahaza baromfit, vagy bármilyen szárnyast neveljenek. Kereskedelmi célokra csakis az állami nyilvántartásban szereplő farmok állománya - kizárólag állatorvosi felügyelet mellett - vásárolható fel. Az így forgalomba kerülő élő baromfit a feldolgozás előtt alaposan kitakarított és fertőtlenített helyen kell elhelyezni.

A farmokon korlátozni kell a baromfiállománnyal közvetlenül érintkező személyek létszámát, a farmokon használt munkaeszközök más farmokon nem használhatók. A szabadon nevelt baromfi etetése és itatása csakis zárt térben, olyan körülmények között végezhető, hogy a szabad röptű madaraknak a nevelt baromfi takarmányához és ivóvizéhez ne legyen hozzáférése. A rendkívüli intézkedés értelmében minden betegségtünetre utaló, vagy elhullott szárnyas élőlény előfordulását haladéktalanul jelenteni kell az állategészségügyi hatóságnál.