Madárinfluenza-fertőzés jeleit fedezték fel egy japán baromfitelepen

MTI
2005.10.31. 09:51

Madárinfluenza-fertőzés jeleit fedezték fel a japán hatóságok a távol-keleti ország északi részén egy baromfitelepen, ahol emiatt óvintézkedésként 82 ezer szárnyast terveznek levágni - közölték hétfőn a helyi hatóságok. A Tokiótól északra fekvő Ibaraki kormányzóságban található telep egy olyan körzetben fekszik, amelyben korábbi fertőzések miatt már egészségügyi vesztegzárat rendeltek el - jelentette a Kyodo japán hírügynökség.

A hatóságok augusztus végén a térség hét gazdaságában észlelték a madárinfluenza-fertőzés jeleit, s óvintézkedésként másfél millió csirke kényszervágását rendelték el. A vizsgálatok szerint az újabb esetben a szárnyasokat feltehetőleg a H5 jelű vírustörzs fertőzte meg. A csirkékben termelődött antitestek elemzése arra utal, hogy a vírus korábban kerülhetett az állatok szervezetébe, de túlélték a fertőzést.

A szigetországban a közelmúltban felbukkant madárinfluenza-vírus nem olyan veszélyes, mint a H5N1 típusú vírus, amely 2003 óta Délkelet-Ázsiában megtizedelte a baromfiállományt és több mint 60 emberéletet követelt a térségben.